ინგრედიენტები:

  • ხორბლის ფქვილი 550გრ
  • რძე 3.2% 400 მლ
  • კარაქი 115გრ
  • მშრალი საფუარი 5 გ
  • შაქარი 10გრ
  • მცენარეული ზეთი 7 მლ
  • უხეში მარილი 11 გ
  • ყველი სულუგუნი 580 გრ
  • იმერული ყველი 170გრ
  • არაჟანი 10 გრ
  • ქათმის კვერცხი (რუსტიკული) 2 ცალი

მომზადების წესი:

  1. ფქვილი (530 გრ) გაცრილეთ ღრმა ჯამში, დაუმატეთ საფუარი, მარილი, შაქარი, ოთახის ტემპერატურის რძე, მცენარეული ზეთი და 20 გრამი დარბილებული კარაქი. ყველაფერი კარგად აურიეთ სანამ გლუვდება, საჭიროების შემთხვევაში დაასხით ცოტა წყალი (დაახლოებით 50 მლ). დააფარეთ თასი ცომით, გააჩერეთ ოცდაათი ორმოცი წუთის განმავლობაში. გაყავით ცომი ხუთ ნაწილად – ისინი უნდა გამოიყენოთ დაუყოვნებლივ ან გაგზავნოთ მაცივარში.
  2. შიგთავსის გასაკეთებლად მთელი ყველი მსხვილად უნდა გახეხოთ, შეურიოთ კვერცხს და დაუმატოთ 20 გრამი კარაქი – თუ ყველი ცხიმიანია, შეგიძლიათ კარაქის გარეშეც: შიგთავსი საკმაოდ ფხვიერი იყოს.
  3. ცომის ხუთი ნაწილიდან მსუბუქად მოასხით ფქვილი და გააბრტყელეთ 5 მმ სისქის წრეში. გაიკეთეთ პუნქცია პერიმეტრის გარშემო კბილის ჩხირით, ხის შამფურით ან დანის წვერით ჰაერის გასათავისუფლებლად.
  4. თითოეული წრის ცენტრში მოათავსეთ 150 გრამი ყველის შიგთავსი – იმერული ყველის, სულუგუნის (ამჟამად დატოვეთ 70 გრამი) და ჩვეულებრივი კვერცხის ნარევი. ცომის კიდეები შეაერთეთ და დაჭერით. ღვეზელებს მსუბუქად მოაყარეთ ფქვილი, კვლავ გააბრტყელეთ საცხობი ჭურჭლის დიამეტრზე და 8-10 მმ სისქეზე.
  5. გახეხეთ ხაჭაპური პერიმეტრის გარშემო და მოათავსეთ მშრალ, უცხიმო ფორმებში. ღვეზელებს წაუსვით 70 გრამი სულგუნისა და ამდენივე დარბილებული კარაქის ნარევი (თუ ყველი ცხიმიანია, შეგიძლიათ ნაკლები კარაქი მოაყაროთ), სოფლის კვერცხები და არაჟანი – ქერქს განსაკუთრებულად შეწითლდება.
  6. ხაჭაპური შედგით მაქსიმალურ ტემპერატურაზე წინასწარ გახურებულ ღუმელში ათი წუთის განმავლობაში. სუფრასთან მიტანის წინ ღვეზელებს წაუსვით გამდნარი კარაქი – ასე ისინი კიდევ უფრო მადისაღმძვრელად გამოიყურებიან.

მეგრული ხაჭაპური

მეგრული ხაჭაპური

მეგრული ხაჭაპური

 

Comments