ღვეზელი სოკოთი და წიწიბურით
ინგრედიენტები:
- ფქვილი – 2 ს.კ. + 2 ჩ.კ.
- წყალი – 1 ს.კ.
- მშრალი საფუარი – 1 ჩ.კ.
- მარილი – 1 ჩ.კ.
- მცენარეული ზეთი – 3 ს.კ.
- წიწიბურა – 1 ს.კ.
- გამხმარი სოკო – 1/2 ჩიქა
- ხახვი – 1 ც.
- მარილი – გემოვნებით
მომზადების წესი:
- მეოთხედი ჭიქა წყალში დაამატეთ გამხმარი საფუარი, შაქარი და 2 ჩაის კოვზი ფქვილი.
- ყველაფერი თანაბრად აურიეთ ერთგვაროვან მასამდე, სიმსივნის გარეშე და დატოვეთ თბილ ადგილას 15-20 წუთის განმავლობაში.
- ჩაასხით ფქვილი თასში, დაამატეთ მარილი, აურიეთ. გააკეთეთ ხვრელი ფქვილის ლულის ცენტრში და დაასხით საფუარის ნარევი და დარჩენილი წყალი.
- ჩაყარეთ რბილი, წებოვანი ცომი, პროცესში მცენარეული ზეთის დაამატეთ.
- დაფარეთ თასი ცომით და დატოვეთ თბილ ადგილას, რომ გაიზარდოს 2-3 ჯერ.
- წინასწარ გაჟღენთეთ მშრალი სოკო ცივ წყალში.
- ჩამოიბანეთ სოკო გაშვებული წყლის ქვეშ და ზედმიწევნით გამოწურეთ დარჩენილი წყალი, შეავსეთ სოკო და მოხარშეთ მომზადებამდე (დაახლოებით 20 წუთი).
- გააცხელეთ მოხარშული სოკო და წვრილად დაჭერით.
- მოხარშეთ წიწიბურის ფაფა. ხახვი დაჭერით და გამოაცხვეთ მცენარეულ ზეთში, სანამ გამჭვირვალე გახდება.
- დაამატეთ დაჭრილი სოკო. დაამატეთ წიწიბურის ფაფა, მარილი, აურიეთ და გაგრილეთ.
- ცომი მოათავსეთ ფქვილით დაფქულ ფირფიტაზე. ცომისგან ბურთი გააკეთეთ, შემდეგ ბრტყელი გააკეთეთ.
- განათავსეთ შევსება ცენტრში და ოდნავ გაამკაცრეთ. ცომის დაბოლოები შეაგროვეთ და დახურეთ შევსება.
- ცომი შევსებით სავსე სასურველი სისქემდე გააფართოვეთ. ცომი გამოაცხვეთ. დადგით პერგამენტის დაფარულ საცხობ ფირფიტაზე.
- გამოაცხვეთ 200 – 210 გრადუსამდე, სანამ გახურდება, დაახლოებით 10 წუთი. საცხობიდან მცენარეული ზეთით შეზეთეთ.
Comments