ჩიხირთმა
ინგრედიენტები:
- ქათმის ფილე – 300 გ
- საშუალო ხახვი – 2 ც.
- საშუალო სტაფილო – 1 ც.
- ნიორი – 4 კბილი (ან გემოვნებით)
- კამა – 30 გ (ან გემოვნებით)
- ოხრახუში – 30 გ (ან გემოვნებით)
- კილანტრო – 30 გ (ან გემოვნებით)
- ლიმონი საშუალო – 0,5 ც.
- კვერცხი – 2 ც.
- ფქვილი – 1 ს.კ. ლ. სლაიდთან ერთად
- შაქარი – 2 ჩ.კ
- მარილი – გემოვნებით
- დაფქული შავი პილპილი – გემოვნებით
- წყალი – 2 ლ
მომზადების წესი:
- 300 გრამი ქათმის ფილე დაჭრილი პატარა კუბიკებად.
- ქათამს ვაგზავნით ქვაბში 2 ლიტრ წყალში და მიიყვანეთ ადუღებამდე. ადუღებასთან უფრო ახლოს, წყლის ზედაპირზე იწყება ქაფის წარმოქმნა, რომელიც უნდა მოიხსნას. ქათამს ვტოვებთ მოსახარშად დაბალ ცეცხლზე სახურავის ქვეშ.
- რამდენიმე საშუალო ხახვი დავჭრათ პატარა კუბებად.
- ერთ საშუალო ზომის სტაფილოს წვრილ სახეხზე ვსვამთ და ვამატებთ ხახვს. რამდენიმე კბილი ნიორიც წვრილ სახეხზე ვზილოთ და ხახვსა და სტაფილოს ვუმატებთ.
- წვრილად დაჭერით კამა, ოხრახუში, კილანტრო და ნებისმიერი მწვანილი, რომელიც მოგწონთ (მხოლოდ არა მწვანე ხახვი).
- ტაფიდან ერთი ჭიქა ბულიონი ჩაასხით თასში და დატოვეთ გასაცივებლად. გამოწურეთ წვენი ნახევარი საშუალო ლიმონისგან.
- მოამზადეთ კვერცხის დრესინგი: გატეხეთ 2 კვერცხი თასში და მსუბუქად ათქვიფეთ ჩანგლით.
- დაუმატეთ ერთი სავსე სუფრის კოვზი ფქვილი. შეძლებისდაგვარად ვურევთ, ოღონდ ფქვილის მუწუკებს დიდად არ ავტეხავთ – ცოტა მოგვიანებით გავხსნით.
- დაამატეთ გაციებული ბულიონი და ლიმონის წვენი (შეიძლება ჩაანაცვლოთ 2 სუფრის კოვზი ღვინით ან ვაშლის სიდრი ძმარით ან თეთრი ღვინით).
- ახლა კი აურიეთ ისე, რომ ფქვილის ყველა სიმსივნე გაიფანტოს.
- როდესაც ქათამი მოიხარშება დაახლოებით ნახევარი საათის განმავლობაში, ბულიონში ჩავფქვით ჩაძირული ბლენდერით.
- ხახვს სტაფილოთი და ნიორი ჩავტვირთავთ წვნიანში. მარილი და მოხარშეთ ოდნავ ადუღებაზე 3 წუთის განმავლობაში.
- ამის შემდეგ, ჩაასხით კვერცხის დრესინგი, წვნიანი კარგად აურიეთ.
- დაამატეთ მწვანილი და 2 ჩაის კოვზი შაქარი. წიწაკა, აურიეთ და გადმოდგით ცეცხლიდან. ტაფა დაახურეთ თავსახური, გააჩერეთ 5-10 წუთი და მიირთვით.
- ქართული ქათმის სუპი მწვანილით მზად არის.
ჩიხირთმა
ჩიხირთმა
ჩიხირთმა
Comments