ინგრედიენტები:

  • ხორბლის ფქვილი 550გრ
  • რძე 3,2% 400 მლ
  • კარაქი 45გრ
  • მშრალი საფუარი 5 გ
  • შაქარი 10გრ
  • უხეში მარილი 11 გ
  • მცენარეული ზეთი 7 მლ
  • ყველი სულუგუნი 510 გრ
  • იმერული ყველი 170გრ
  • ქათმის კვერცხი 1 ცალი
  • მწვანე ხახვი 25 გ
  • ქინძი 25 გ
  • ოხრახუში 25 გ
  • კამა 25 გ

მომზადების წესი:

  1. ფქვილი (530 გრ) გაცრილეთ ღრმა ჯამში, დაუმატეთ საფუარი, მარილი, შაქარი, ოთახის ტემპერატურის რძე, მცენარეული ზეთი და 20 გრამი დარბილებული კარაქი. ყველაფერი კარგად აურიეთ სანამ გლუვდება, საჭიროების შემთხვევაში დაასხით ცოტა წყალი (დაახლოებით 50 მლ). დააფარეთ თასი ცომით, გააჩერეთ ოცდაათი ორმოცი წუთის განმავლობაში. გაყავით ცომი ხუთ ნაწილად – ისინი უნდა გამოიყენოთ დაუყოვნებლივ ან გაგზავნოთ მაცივარში.
  2. შიგთავსის გასაკეთებლად მთელი ყველი მსხვილად უნდა გახეხოთ, შეურიოთ კვერცხს და დაუმატოთ 20 გრამი კარაქი – თუ ყველი ცხიმიანია, შეგიძლიათ კარაქის გარეშეც: შიგთავსი საკმაოდ ფხვიერი იყოს.
  3. გააბრტყელეთ ცომის ხუთი პორცია რულეტივით ისე, რომ წრეები იყოს 5 მმ სისქით. პერიმეტრის ირგვლივ გააკეთეთ პუნქცია (სასურველია ხის შამფურით) ცომისგან ჰაერის გასათავისუფლებლად.
  4. წვრილად დაჭერით ყველა მწვანილი და აუცილებლობის შემთხვევაში აურიეთ მსუბუქად მარილი. ცომის თითოეულ წრეზე მოვაყაროთ 150 გრამი ყველის შიგთავსი – იმერული ყველის ნარევი სულუგუნითა და კვერცხით – და 20 გრამი მწვანილი. შეაერთეთ და მოჭერით ცომის კიდეები. ღვეზელებს მსუბუქად მოაყარეთ ფქვილი და კვლავ გააბრტყელეთ 8-10 მმ სისქით და საცხობი ჭურჭლის დიამეტრით.
  5. კვლავ გააკეთეთ პუნქცია პერიმეტრის გარშემო და ხაჭაპური გააგზავნეთ მაქსიმალურ ტემპერატურაზე წინასწარ გახურებულ ღუმელში ათი წუთის განმავლობაში. სუფრასთან მიტანის წინ მზა ღვეზელებს წაუსვით გამდნარი კარაქი.

ხაჭაპური მწვანილით

ხაჭაპური მწვანილით

ხაჭაპური მწვანილით

 

Comments